يكشنبه, ۱۳ مرداد ۱۳۹۲، ۱۰:۱۵ ق.ظ
عوارض مصرف چیپس و پفک
امروزه نظر به صنعتی
شدن جوامع و سهم بالای تولیدات صنعتی غذایی در تغذیه مردم، اطمینان حاصل کردن از
کیفیت تغذیهای و بهداشتی آنها اهمیت فراوان دارد. با توجه به این که در کشور ما
مصرف برخی از تنقلات غیرضروری و مضر همچون چیپس و پفک توسط مردم بویژه کودکان رواج
یافته است، برشمردن معایب اینگونه محصولات منجر به آگاهی بیشتر مصرفکنندگان هنگام
انتخاب مواد غذایی و تنقلی خواهد شد. مصرف غذاهای تنقلی همانند چیپس و پفک دارای
اثرات جبرانناپذیری است که بسیاری از کارشناسان علوم غذایی در این مورد اتفاق نظر
دارند.
موارد منع مصرف چیپس
و پفک
مصرف نمک به منظور
خوشمزه شدن چیپس و پفک به مقادیر زیاد، سبب آسیب به کلیهها، تغییر ذائقه افراد به
شورخواری، تجمع آب در بدن و در نتیجه تورم بافتها و افزایش فشار خون و سکتههای
قلبی و مغزی میشود.
استفاده از روغن با
ترانس بالا در تهیه چیپس و پفک منجر به افزایش وزن، چربی خون و در نهایت بیماریهای
قلبی عروقی میشود. همچنین استفاده از
روغنهایی که چندین بار برای سرخ کردن استفاده میشوند و غالبا بوی روغن سوخته و
رنگ کدر و مات به محصول میدهند، از جمله خطرناکترین مواردی است که میتواند منجر
به مسموم و سرطانزا شدن محصول خصوصا چیپس شود. گرما دیدن شدید محصول طی فرآیند
سرخ شدن منجر به ایجاد رادیکالهای آزاد پراکسید میشود. این مواد زیانی شبیه به
مواد شیمیایی موجود در دود سیگار دارند و سبب ابتلای افراد به سرطان ریه، سینه و
مثانه میشود.
مصرف رنگ نارنجی
تارترازین در پفک باعث بروز اختلالات رفتاری، اضطراب، تندخویی و آلرژی کودکان میشود.
به علت وجود هیدراتهای
کربن قابل تخمیر در چیپس و پفک فرصت برای رشد باکتریهای دهانی فراهم میشود که
نتیجه آن پوسیدگی دندانهاست. همچنین مصرف این دو محصول، چسبندگی روده را افزایش
داده و عمل دفع را مشکل میکند.
در حین سرخ کردن سیبزمینی
ماده قندی آن با آلبومین ترکیب شده و سمی به نام آکریل آمید تولید میکند. این
ترکیب فقط در چیپس سیبزمینی یافت میشود. آکریل آمید سبب تضعیف سیستم ایمنی،
افزایش بیماریهای عفونی، سرطان، ناباروری، سقط جنین، تغییر در رفتارهای جنسی،
تحریک و قرمزی پوست و چشمها میشود.
در چیپس سیبزمینی
معمولا لکههای سبزی مشاهده میشود که مربوط به ماده سمی سولانین است و مصرف آن
باعث ایجاد بیماریهای گوارشی و عصبی میشود.
تحقیقات نشان میدهد
که پفک تا 9 برابر وزن خود آب جذب میکند، بنابراین معده کودکان را پر کرده و منجر
به بیاشتهایی آنها به وعدههای غذایی اصلی میشود. همچنین چیپس نیز به دلیل کالری
بالای روغن آن منجر به سیری کاذب میشود و میل افراد را به مصرف غذاهای مغذی کاهش
میدهد؛ در نتیجه این امر مصرفکننده به بیماریهایی نظیر کمخونی، کوتاهی قد،
پوکی استخوان و ریزش و تضعیف مو پس از مصرف مداوم این فرآورده دچار میشود.
توصیه: از مصرف زیاد چیپس و پفک در یک زمان و یا به
صورت مداوم و طولانیمدت جدا خودداری کنید.
۹۲/۰۵/۱۳